
Son yıllarda Türkiye’den binlerce kişi, danışmanlar aracılığıyla Karadağ’da şirket açtı. Ancak bugün sadece 300-400 yatırımcı aktif çalışıyor. Yüksek fiyata danışmanlık hizmeti veren şirketlerin ‘Avrupa hayali satarak’ insanları yanlış yönlendirdiği eleştirisi yapılıyor. Karadağ’da ayakta kalan Türk işletmecilerle konuştum.
İlk olarak danışmanlık şirketlerinin insanları yanlış yönlendirdiği eleştirisi yapılıyor.
İnternete ‘Karadağ’da şirket kurmak’ yazdığınızda onlarca danışmanlık şirketi karşınıza çıkıyor. “Avrupa Birliği piyasasına açılan kapı! Avrupa’da serbest dolaşım. Yatırımcı için cennet. Avrupa’da kalıcı oturum almanızın anahtarı.” gibi sloganları var.
Şirketi 5 yıl aktif olanların Karadağ vatandaşlığı alabildiğini söyleyenler var:“Şirketinizi kurduktan sonra şirketinizin 5 yıl boyunca aktif olması gerekmektedir. 5 yılın sonunda da şartların sağlandığı tespit edilmesiyle size vatandaşlık verilebilmektedir.”
Karadağ’ın AB’ye 2025’te girebileceğini ve bunun sonunda Avrupa’da serbest dolaşım hakkı alacağınızı ifade edenler de var: “Ayrıca, kendiniz ve aileniz için tüm Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde etmiş olacaksınız.”
Şirketler, danışmanlık için müşterilerinden farklı paketlerle 1500 Euro’dan 7 bin Euro’ya kadar ücret talep ediyor.
İnternetteki bilgi kirliliği üzerine işin gerçek yüzünü öğrenmek için 10 günlüğüne Karadağ’a gittim. Farklı şehirlerinde gezerek, şirket kurmuş Türklerle buluştum.
Karadağ’da Türklerin kurduğu şirket sayısı, 4 bine kadar ulaştı. Bu sayı 2022’de 3 bine geriledi. Bu, Karadağ’da kayıtlı tüm yabancı şirketlerin üçte biri anlamına geliyor. Ancak ülkede bugün aktif olan Türk şirket sayısının 300-400 arasında olduğu belirtiliyor.
Güneydoğu Avrupa’daki Balkan ülkesi, 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Adriyatik denizi kıyısındaki 620 bin nüfuslu küçük ülke, doğal güzellikleri sayesinde her yıl milyonlarca turist çekiyor.
Peki Karadağ’ın kısa vadede Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün mü? Avrupa Komisyonu’nun 2022 Karadağ rapounda, ülkenin, yargı sistemi, yolsuzlukla mücadele, organize suçlar gibi birçok alanda sınırlı ilerleme kaydettiği ve reformlara hız vermesi gerektiği ifade ediliyor. AB’ye katılım müzakerelerine 2012’de başlayan Karadağ, 33 müzakere faslının tamamını açtı; ancak sadece 3’ü geçici olarak kapatıldı. Konuştuğum bir Avrupa Parlamentosu gözlemcisi, Karadağ’da kronik sorunların devam ettiğini ve bu ülkenin yakın zamanda AB üyesi olmasının mümkün olmadığını söyledi.
Bir Cevap Yazın