
Oxford, kelime olarak, Öküz geçidi demek. Yani ineklerin nehirden güvenli şekilde geçebileceği yer anl amında. Şehrin ve üniversitenin adı buradan geliyor.
Ekşi Sözlük’te “Dünyanın en iyi üniversitesinin adının öküz olması” şeklinde başlık açılmış. Buradaki yorumlardan biri şu şekilde: “Çok çalışan öğrenciye inek deniyorsa en iyi üniversiteye de öküz denilebilir”
Oxford, Times Higher Education’ın dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında birinci konumda.
Londra’nın merkezinden bu ünivesiteye otobüsle yaklaşık 1.5 saatte ulaşıyorsunuz.
Burası bir şehir üniversitesi, bir kampüsü yok, kolejler şehrin içine dağılmış durumda.
Dünyanın her yanından öğrencinin okumayı hayal ettiği üniversitelerinin başında Oxford var.
1096’da eğitime başlanılan Oxford, İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi olarak biliniyor.
Aralarında ülkenin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher’ın bulunduğu 28 İngiltere Başbakanı burada okudu.
Peki bu köklü ve başarılı üniversite ile şehrin, öküz ile ne bağlantısı var?
Oxford’ta ilk yerleşik kasaba 9. yüzyılda kuruldu. Kentin adı ilk olarak Anglo Sakson Kroniği’nde Oxna forda olarak kaydedildi. Tarihteki Ox-ford’un yani sığ geçidin nerede olduğu konusunda ise net bir bilgi yok. Günümüzde kozmopolit şehir görünümündeki Oxford’un belediyesinin maskotu sudan geçen bir öküz.
1882’te kurulan Oxford City kulübünün armasında suyun üzerinde duran bir öküz var. Ayrıca 1893’te kurulan Oxford United kulübü de logo olarak öküz kafasını kullanıyor.
İneklerin bugün otladığı yer Oxford’un merkezinde bulunuyor. Burası tüm yıl boyunca halka açık. Meşhur İngiliz Longhorn ineğini de burada görebilirsiniz.
Halikarnas Balıkçısı, Arşipel kitabında ve İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar Atlası kitabında Oxford’tan ‘öküz geçidi’ olarak bahsediyor.
İneklerin sahipleri günün belli dönemlerinde hayvanlarını kontrole geliyor. Bu ovada 200 kadar büyük baş hayvanın otluyor; bir Oxford ineği günde 2 ile 4 kilo arasında süt veriyormuş.
Oxford’un inekleri burada insanlarla aynı nehre giriyor. Burası Thames nehri. Londra’ya kadar uzanan bir nehir burası. İnsanlar hemen sol tarafta piknik yapıyor. Aynı zamanda yüzüyorlar. İnekler de buraya gelip serinliyor.
Oxford’da ilk kolejler 13. yüzyılda kuruldu. Ancak 1878’e kadar üniversiteye kız öğrenci alınmadı. 1986’da, Oxford’un tüm erkek kolejleri kadınları kabul etmek için tüzüklerini değiştirdi. 2008’den beri de tüm kolejler erkek ve kadınları kabul ediyor.
Hitler, İngiltere’yi alırsa Oxford’u başkent yapmak istiyordu. O yüzden bu şehri bombalamadı.
Alice Harikalar Diyarı’ndaki Alice’in burada yaşadığı biliniyor. Lewis Carroll, 1862’de Thames boyunca bir tekne gezisinde, bu kitabın hikayesini oluşturdu. Alice, Christ Church Dekanı’nın kızıydı.
Üniversite bünyesindeki Aşmolıyın Müzesi dünyada halka açılan ilk müze. 1683’te kurulmuş. Oxford Üniversitesi mezunu Arabistanlı Lawrence lakaplı Thomas Edward Lawrence’ın kıyafetleri de burada sergileniyor.
Bir Cevap Yazın