
Mısır’ın başkenti Kahire’deki sıradışı mahallede insanlar, ölülerle birlikte yaşıyor. El-Karafa yani mezarlık denilen bölge ‘Ölüler Şehri’ olarak adlandırılıyor. Evlerin içinde ve bahçesinde mezarlar, yüzlerce yıllık türbeler bulunuyor. Mısırlıların bile gitmeye korktuğu mahallede Türk mezarları da var.
Hz. Ömer döneminde Mısır’ın fethedilmesinden hemen sonra yapılan bu mezarlık, 1979’da UNESCO dünya mirası listesine alınan eski Kahire’nin bir parçası.
“Evsizlerin evi” olarak da adlandırılan mezarlık, yaklaşık 7 km uzunluğunda. Burada sadece halkın değil, Mısır’ın ünlü yöneticileri, soylu aileleri, yazarları ve bilim insanlarının da mezarları var.
Fatımiler, Eyyübiler, Memlükler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü dönemlerden kalan cami ve türbeler de bulunuyor.
642’de Mısır’ı fetheden Amr bin As ve torunlarının mezarı da burada. Mahallede, Kahire’nin kurucusu kabul edilen Ömer Makram ile İmam Şafi’nin türbeleri de var. Yine Osmanlı’nın Mısır’ı Memlükler’den aldığı Ridaniye Savaşı’nda Mısır’ın lideri olan Tomanbay’ın türbesi de burada.
Tarihi ve mimarı önemi olan mezarlıkta yaşayanların büyük bölümünün İsraille yapılan savaşlar sonrası Sina yarımadasından göç edenler olduğu biliniyor. Onbinlerce insan ayrıca Kahire’de konut kıtlığı nedeniyle mezarların yanında yaşamaya ve çalışmaya zorlanmış.
Mısır yönetimi son yıllarda Kahire’nin yeniden imarı için geliştirdiği otoyol projesi kapsamında buradaki yerleşimin bir bölümünü tahliye etmeye başlamış. Amaç 20 milyon kişinin yaşadığı kentteki trafik kaousunu hafifletmek. Ancak bu girişim bölgenin tarihi dokusunu bozduğu ve mezarlara zarar verdiği için eleştiriliyor.
“Dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı” olarak anılan Mali İmparatoru Mansa Musa’nın 14. Yüzyılda Hac yolunda bu mezarlıkta bir hafta kaldığı biliniyor. Musa, o seyahatinde Mısır’a ülkenin para biriminin çakılmasına neden olacak kadar altın vermiş.
Bir Cevap Yazın