
Mısır’daki Giza Piramitleri, dünyada en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Sırrı bugün de çözülemeyen 4 bin yıllık tarihi mekanda yeni kazı çalışması başlatıldı. Piramitlerin önündeki kazı bölgesinden görüntüler çektim. Kapalı alan korkusu olanlara yasaklanan Keops piramidine girdim.
Giza piramitleri bölgesi halkla ilişkiler müdürü, 24 Ekim 2021’de, piramitler alanında Sfenks’e benzer büyüklükte bir heykel keşfedildiğini söyledi.
Basında çıkan haberlere göre söz konusu keşfin bir kaya mı yoksa heykel mi olduğu belirsizliğini koruyor, çünkü çevresinde kazılar yapılıyor ve özellikleri henüz ortaya çıkarılamadı. Bazı arkeologlar ise yeni sfenks bulunduğu iddiasının doğru olmadığını söylüyor.
En son 1954’te Keops piramidinin önünde firavun Khufu’ya ait gemi bulundu. Bu geminin Keops’un ölümünden sonraki yaşamda kullanması için gömüldüğü düşünülüyor. 43.6 metre uzunluğunda, 5.9 metre genişliğinde. 1200 parçadan oluşan gemi bu yıl Büyük Mısır Müzesi’ne taşındı. Orada sergilenecek. Ayrıca firavunların mumyaları Nisan 2021’de törenle Büyük Mısır Müzesi’ne götürüldü.
Keops, Kefren, Menkaure
Keops piramidi yapıldığı dönemde 146 metreymiş. Doğal olaylardan dolayı yaklaşık 10 metresini kaybetmiş. Büyük Piramit yaklaşık 2.3 milyon taş bloğundan yapılmış.
Kefren Piramidi tepesinde koruyucu kaplamanın olduğu tek piramit. Güneşte parlamalarını sağlayan beyaz taşlar iklim şartlarıyla sökülmüş. Kaplamalar camilerde ve diğer binalarda kullanılmak üzere sökülmüş. Orjinal hali aslında. Kefren piramidinin yüksekliği 136 metre.
Üç Gize piramidimin en küçüğü Menkaure. Yüksekliği yaklaşık 62 metre. Eyyubiler döneminde Aziz Osman bin Selahaddin zamanında yani Selahaddin Eyyübi’nin ikinci oğlu döneminde bu piramitteki taşlar alınarak başka yapıların inşaatında kullanılmış. 1196’da piramitleri tamamen yıkmayı düşündüğü söyleniyor. Çok büyük olduğu için vazgeçmiş. Aziz Osman iki yıl sonra 1198’de bu piramitlerin yakınında attan düşüp hayatını kaybetmiş 27 yaşında. Menkaure piramidi diğer piramitlerden ayıran özelliği Alt giriş bölümü granitle kaplı, üstü normal kireç taşıyla kaplanmış.
Gize Piramitlerinin koruyucusu Büyük Gize Sfenksi’nin önüne geldim. Burası dünyanın en büyük tek taş heykeli olarak biliniyor. 73 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde
Gize Sfenksi’nin vücudu aslan şeklinde. Yüzü de insan şeklinde. Onun yüzünün firavun Kefren’e ait olduğu söyleniyor. Hemen arkada da Kefren piramidi var. Gize Sfenksi’nin doğan güneşi karşıladığı söyleniyor. Yüzü de şehre dönmüş, ön taraf da Gize bölgesi var. Büyük Giza Sfenksi’nin sırtında çimento görünüyor. İyi restore edildiğini söyleyemeyiz.
Piramitlere tırmanmanlar en az bir ay hapis ve 100 bin Mısır Poundu para cezası alabiliyor.
Gize Piramitleri’ne girmek için 700 Mısır Poundu verdim. Yaklaşık 40 Euro civarında. Ayrıca 200 Mısır Poundu da deveye binmek için veriyorsunuz. Yaklaşık 10 Euro. Yani toplamda 900 Mısır Poundu, 45-50 Euro para harcıyorsunuz burada.
Bir Cevap Yazın