
Seyahat ettiğim ülkelerde ilgiyle takip ettiğim konulardan biri, şehirlere hayat veren sokak sanatçıları. Türkiye’nin komşuları, İran, Yunanistan, Ermenistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan’ın caddelerinde yürüyüp onların sesine kulak vereceğiz.
İran’ın İsfahan şehrinde Zayende nehri üzerindeki 17. yüzyıldan kalma Si-o-se Pol köprüsü, her akşam üstü bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. Köprü boyunca uzanan kemerlerde, yerel halk, şarkı söyleyip dinlemek için toplanıyor.
Yunanistan sokaklarında rembetiko müziğini günümüzde yaşatan sanatçılar görebilirsiniz. Bu müzik türünün, 20. yüzyılda, Anadolu’dan göçenlerin katkılarıyla, yeniden şekillendiği biliniyor. Aşk, ayrılık, yoksulluk ve göç gibi temaları işleyen rembetikonun ana enstrümanları arasında buziki, bağlama ve gitar bulunuyor. İzmir’in ikiz kardeşi olarak adlandırılan Selanik’te de Ege Denizi boyunca yürüyüşünüzde müzik sesi kulağınızdan hiç gitmiyor.
Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın en işlek noktalarından Kuzey Caddesi boyunca sokak sanatçılarını görmek mümkün.
Karadeniz kıyısındaki Varna şehrinde Bulgarlar, geleneksel halk oyunlarıyla bir araya geliyor. Kemençe, Bulgaristan’da karşımıza gadulga ismiyle çıkıyor.
Geleneksel Gürcü dansları bu ülkede sokağa da hayat veriyor. Tiflis’teki Özgürlük Meydanı’nda müzisyenler performanslarını sergiliyor.
Azerbaycan’ın başkentinde sokak sanatçılarının adresi Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü Bulvarı. Bulvarın bazı noktalarında Azeri şarkılar size eşlik ediyor.
Ne kadar özledim sokak müziklerini, pandemiden dolayi maalesef özgürce gezemez olduk
BeğenBeğen