Ukrayna’ya niçin gitmeliyiz? Yerli halk ve yabancılar anlatıyor

Kamyanets-Podilski, Paltova, Hoverla, Rohatyn… Hangisini biliyorsunuz?

Avrupa ve Rusya arasındaki Ukrayna, yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında. Ekonomik ve siyasi sıkıntıların yaşandığı ülkeye yabancılar niçin gidiyor ve Ukraynalılar buraya gelenlere ne tavsiye ediyor? Ukrayna’da yerel halka ve turistlere sordum.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1991’de bağımsızlığını ilan eden Ukrayna, yüzölçümü olarak Avrupa’da Rusya’dan sonra ikinci büyük ülke. 1990’da 51 milyon olan nüfus sürekli azaldı ve bugün 42 milyona geriledi.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 60’tan fazla ülke vatandaşı kısa süreli kalış için Ukrayna’ya vizesiz giriş yapabiliyor.

Ukrayna’nın batısındaki bu bölgede ayrıca ülkenin 2 bin 61 metre ile en yüksek dağı Hoverla bulunuyor. Karpatların yerli halkı Hutsullar ile ilgili hazırladığım videoları Dünyanın Hikayesi Youtube kanalımdan izleyebilirsiniz. Bu bölgeye ait  “trembita”, dünyadaki en uzun müzik enstrümanı ünvanına sahip .

Kiev’e hayat veren Dinyeper, Volga, Tuna ve Ural nehirlerinden sonra Avrupa’nın en uzun dördüncü nehri. Rusya, Belarus ve Ukrayna’yı geçtikten sonra Karadeniz’e dökülüyor.

Dinyeper Nehri’nin kıyısındaki 102 metre yüksekliğindeki Anavatan Heykeli şehrin birçok noktasından görülebiliyor.

Kiev’de doğan yazar Mihail Bulgakov’un 1906-1919 yılları arasında yaşadığı müze evi, Andrevsky Yokuşu’nda bulunuyor. Bulgakov, Beyaz Muhafız adlı eserini burada yazdı.

Ukrayna’da en fazla Osmanlı izi taşıyan şehirlerden biri Kamyanets-Podilski. Burada Türk köprüsü ve Türk minaresi olarak bilinen eserleri görebilirsiniz. 1580 tarihli katedral Osmanlı döneminde camiye dönüştürüldü. Günümüzde ise sadece minaresi duruyor.

Lviv’e 1.5 saat mesafede Hürrem Sultan’ın doğduğu ve meydanında heykelinin olduğu Rohatyn’i gezebilirsiniz. Konuyla ilgili videomu bu linkten izleyebilirsiniz.

Kiev’de yerin 105 metre altındaki Arsenalna, dünyanın en derin metrosu olarak biliniyor.

1925 yapımı Potemkin Zırhlısı filmiyle adeta ünlenen Potemkin Merdivenleri kentin simgeleri arasında.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: