
Futbol efsanesi Maradona’nın peşinden Arjantin’in başkenti Buenos Aires’in en yoksul bölgeleri arasında yer alan Boca mahallesine gidiyoruz. Burası, Maradona’nın ‘evim’ dediği Boca Juniors takımına ve tangonun doğduğu Caminito sokağına ev sahipliği yapıyor. Gelin şimdi bu ‘fakir’ mahalleyi gezelim.
Boca Mahallesi
Eski limanın yakınındaki mahallenin nüfusunun büyük bölümünü İtalyan göçmenler oluşturuyor. Maradona’nın dedesi de 20. yüzyıl başlarında güney İtalya’dan Arjantin’e gelenler arasında.
Şehrin güneyinde en fakir mahalleler arasında gösterilen La Boca, turizm kitaplarında “tehlikeli bölge” olarak değerlendiriliyor. Mahalleye buradaki limanın şeklinden dolayı İspanyolca “ağız” anlamına gelen Boca adı verildi.
İlk başlarda limana yanaşan gemilerden artık kalan boyalarla adeta yaraları sarılan eski evler, 1950’lerden itibaren sanatçıların da yardımıyla restore edilerek bugünkü halini aldı. Onlara öncülük eden ressam Benito Quinquela Martin’in heykeli limanda bulunuyor.
La Bombonera- Çikolata Kutusu
Çikolata Kutusu anlamına gelen La Bombonera stadyumu.Burası Maradona’nın adeta futbol dünyasına doğduğu Boca Juniors takımının maçlarını oynadığı yer.
Bu stadyum, Maradona’nın futbola başladığı ve çocukluğunu geçirdiği varoş mahalle Villa Fiorito’ya 14 km mesafede.
Stadın girişindeki yazıda, Maradona, adeta ölümsüzleştiriliyor: “Dinim, Boca; Tanrım, Maradona; mabedim, Bombonera” deniliyor.
Yoksul halkın kahramanı olarak görülen Maradona, aynı şehrin zengin takımı River Plate’e karşı kazanılan zaferlerde başroldeydi.
1905’te kurulan ve bugünkü renklerini kentin limanına yanaşan İsveç gemisinden alan takımın stadı 54 bin seyirci kapasiteli.
Stadı gezdiğimde mihmandar altını çize çize ondan bahsediyordu. Burada Maradona’ya VIP locasında özel yer ayrıldı. Maradona maçlara gelip bir seyirci olarak eski takımına destek veriyordu.
Stadyumdaki Boca Tutkusu Müzesi’nde, Maradona’nın giydiği formalar da bulunuyor. Maradona ve takımın diğer yıldızlarının heykelleri de sergilenenler arasında.
Boca Juniors’ta şampiyonluk yaşayan ve takımdan ayrılan Maradona, kariyerini bitirmeden önce 1995’te bu varoş mahalleye tekrar döndü. İki sezon daha burada oynayan Maradona, son olarak, ezeli rakip River Plate’i yendikleri maçta forma giydi ve 37 yaşında sahalardan ayrıldı.
Caminito Sokağı
La Bombonera Stadyumu, La Boca mahallesinde tangonun kalbinin attığı Caminito Sokağı’na 5 dakikada yürüme mesafesinde.
Sokağın adı Carlos Gardel’in, Caminito şarkısıyla tüm dünyada ünlendi ve bu mahalle tangonun doğduğu yer olarak anılmaya başlandı.
1959 yılında El Caminito sokağı, açık hava müzesi ilan edildi.
Burada gezerken aralıksız olarak kulağınızda tango müziği size eşlik ediyor.
Mahallede Maradona’nın adeta ikizleri sizinle fotoğraf çekilmek için bekliyor.
Futbol takımı “Tangocular” olarak da çağrılan Arjantin, bir yıldızına daha veda etti. 60 yaşında aramızdan ayrılan Maradona’nın son adresi La Boca mahallesine 40 kilometre mesafedeki Bella Vista Mezarlığı.
Bu mezarlık şüphesiz bundan böyle turistlerin uğrak yerleri arasında olacak.
Bir Cevap Yazın